27. 1. 2021

Kamenná hvězda


Asi dva kilometry jihozápadně od Rumburku se nachází v nadmořské výšce 516 metrů zalesněný čedičový kopec Dymník. Většina lidí sem přichází za výhledy z patnáctimetrové rozhledny. Avšak nedaleko od vrcholu je restaurace a především „Kamenná hvězda“ či „Strom života“. Ze země tu vyrůstá dvaadvacet štíhlých žulových kamenů postavených do tvaru hvězdy. Jeden, který se jmenuje poutník, postává opodál a symbolizuje svatého Jana.

Na principech kabaly a posvátné geometrie tady byl vytvořen zajímavý útvar – krajinná hvězda, jedno z duchovně nejsilnějších míst lužickohorského podhůří. Jedná se o prastarý duchovní symbol s řadou významů. Štíhlé kameny jsou jednak ukotveny v zemi, ale míří také směrem k nebesům. Člověk zde stojící se tak nachází přesně na pomezí mezi nebem a zemí.

Z hlediska astrologické symboliky představují obvodové kameny dvanáct znamení zvěrokruhu. Člověk se tak může projít po obvodu od východu k severu (proti směru hodinových ručiček) od znamení Ryb, Berana až zpět k Vodnáři. Žulové bloky jsou mezi sebou propojené nekonečně se províjejícími smyčkami chodníčků dvojí barvy, které představují proudění protikladných živlů. Tmavší, šedá žula propojuje kameny vyjadřující znamení vzduchu a země, chodníčky narůžovělé až červené barvy pak znamení vodní a ohnivá. Vždy klad proti záporu, čímž je dodrženo základní pravidlo, že harmonie vzniká rovnováhou protikladů. Kameny byly vysekány klíny před více než jedním stoletím ze zdejší žuly, jsou pět až šest metrů dlouhé a okolo čtyř tun těžké. Objeveny byly při rekonstrukci kanalizace v Jiřetíně pod Jedlovou a pod Dymníkem instalovány v letech 2003 až 2004. Střed, osy a geomanticky nejvhodnější poloha budoucí stavby byly určeny v neděli 27. července 2003. První kámen byl vztyčen 1. listopadu 2003 v 9 hodin 23 minut. Dne 26. října 2004 ve 14 hodin 33 minut SELČ byl osazen poslední (jižní) ze čtyř rozměrných kamenných prahů uložených v hlavních světových stranách, což je také považováno za čas definitivního dokončení stavby Kamenného Stromu života na Dymníku.

Do kamenného kruhu na Dymníku lze samozřejmě vstoupit ze všech stran, ale mělo by se přijít po chodníku a vejít dovnitř od západu, stejně jako se vchází do chrámu. Uvnitř hvězdy je deset symetricky rozmístěných monolitů, které jsou usazeny v průsečících dlážděného labyrintu. Desítka je číslem čísel, protože představuje desatero aspektů božské dokonalosti. Tyto kameny tvoří strom života a mají také svá čísla i jména: I. Koruna, II. Moudrost, III. Rozumnost, IV. Poznání, V. Velikost, VI. Síla, VII. Krása, VIII. Vítězství, IX. Záře, X. Základ.



    V okolí jsou umístěné informační tabule a prochází tudy naučná stezka NS Dymník se 14 zastaveními. Stezka začíná a končí u koupaliště a vede po zpevněných i nezpevněných lesních cestách. Její délka činí čtyři kilometry, náročnost je celkem nízká a převýšení 135 metrů. Značení zajišťuje především vlastní označení symboly naučné stezky a zčásti také modrá turistická značka.

http://pudorys.firstnet.cz/download/Kamenny%20strom.pdf

7 komentářů:

  1. I když mám Lužické hory v oblibě a hodně míst jsem navštívil, tohle je pro mne novinka, o které slyším poprvé. Je to něco unikátního jako propojení mezi nadpřirozeností a zemí. Jsem, rád za tuto ukázku a podrobný popis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My tam chodíváme s manželem čerpat energii. Cítím se tam dobře. Jen je potřeba vybrat cas, kdy tam nejsou zadni turiste, kzeri toto misto zneuctí křikem a honěním se po těch chodnících. Pokud je klid, tak mezi kameny je opravdu příjemně. Já jsem na tu vnitřní energii asi citlivá. Poznala jsem to před lety, kdy jsme to zkoušeli kovovými virgulemi. Mně se otáčely, manželovi a některým kamarádům ne. Jakmile jsem se jich dotkla, tak se jim začaly točit taky. Nevěřila jsem svým očím. Zkoušeli jsme to několikrát a vždy to bylo stejné.
      Možná proto i v tomto miste cítím cosi magického i když je uměle vytvořené teprve před pár lety.

      Vymazat
  2. Jaruško, skvělé fotečky a poučné povídání, děkuji ⚛ ღ☘

    OdpovědětVymazat
  3. To je hodně zajímavé, magické místo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak Maruško a já tam cosi cítím, jako zvláštní energii a manžel tam také rád chodí a vždy se tam dobře cítí. Ač uměle vytvořené místo, má to něco do sebe a nějaké magnetické pole tam opravdu existuje.

      Vymazat
  4. Jaruško moc děkuji za Tvé povídání ♥ ♥ ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.