3. 3. 2023

Křížová cesta Rumburk

Tady je křížová cesta se čtrnácti zastaveními.

Kříž Ježíše Krista a Máří Magdalény




Na vrcholu kopce se dříve nacházela malá dřevěná kaplička, která měla připomínat bratrovraždu. Kapličku nechal postavit obchodník Friedman v roce 1642, když dva bratři vzplanuli nešťastnou  láskou k jeho dceři.  

V roce 1722 byl položen  kněžnou z Liechtensteinu základní kámen ke kostelíku Stětí sv. Jana Křtitele a v roce 1725 byl slavnostně vysvěcen.

Kostelík měl bohatou historii. V souvislosti s josefínskými reformami byl v roce 1787 kostelík odsvěcen a prodán významnému rumburskému výrobci plátna Fidelisi Salomonovi. Kostelík byl přestavěn na větrný mlýn. Jen že mlýn prodělával a tak jej jeho syn přeměnil na výletní hostinec.

Až roku 1845 získal areál spolek rumburských měšťanů, jejichž cílem byla obnova poutního místa. Do roku 1829 byla severně od bývalé kaple vybudována ve výklenkových kapličkách Křížová cesta s Kalvárií, které byly postaveny ve tvaru podkovy okolo kostelíka a tím vzniklo poutní místo, které fungovalo až do konce druhé světové války.  Tato Křížová cesta je jednou z nejmladších Křížových cest na severu Čech - ve Šluknovském výběžku.

Po odsunu německého obyvatelstva  ze zdejšího kraje byla z kostelíku vybudována hláska pohraniční stráže. V polovině 50. let se dokonce uvažovalo o demolici objektu. V roce 1959 se však Andreji Kolomackému, pravoslavnému duchovnímu a architektovi, podařilo tehdy objekt získat do pronájmu na 99 let.  Zchátralý katolický kostelík s farou, patřící pod rumburskou římskokatolickou farnost,  pro potřeby pravoslavné církve  vlastními silami opravil.

Jako chrám pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku slouží objekt dodnes.

Dnes už se kostelík moc fotit nedá. Je kolem plno kůlen a chlévů pro chov ovcí. 
Dříve:



 
















Na pietním místě odpočívá Andrej Kolomacký  a další členové pravoslavných duchovních, kteří v chrámu sloužili.


8 komentářů:

  1. Jaruško, díky za další krásnou reportáž. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  2. Jaruško, krásné se podívat zase na jinou křížovou cestu... ☺ Hezký víkend přeji, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jich tu ve výběžku 14,ale všechny jsem ještě nenavštívila.

      Vymazat
  3. Jari, to je "materiál", který se mi hodně líbí. Také vždy fotím křížové cesty, pokud se na takové místo dostanu a tady je to zajímavější tím, že to bylo v pohraničí, pak odsun Němců... Velmi hodnotím ten text, kde je vše popsáno. Já ty texty čtu a ony pomohou vnímat lépe fotografie. Návštěvník by si měl uvědomit, že i josefínské reformy (r. 1787!) vedly ke změnám a odsvěcení kostelíka. Ten kněz Kolomacký a další to mají "za odměnu", odpočívají tam, kde sloužili a snažili se kostel zachovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen teď je to spíše jako hospodářská budova obestavěná kůlnami, ohradami s ovcemi kolem balíky sena. Jako poutní místo to nevypadá a k některým zastavením se nedá ani dostat. To je mínus nového pravoslavného kněze.

      Vymazat
  4. Jak píše Hanka, taky čtu texty a hodnotím tu práci, kterou sis s tím dala.
    Dík za to. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.