16. 3. 2023

Lobendava, Anenský vrch

 Moje letošní jarní putování pokračovalo další křížovou cestou, tentokrát nad obcí Lobendava na Anenském vrchu. 

Křížová cesta byla vybudována jako sedmá  z celkem čtrnácti venkovních křížových cest ve Šluknovském výběžku. Doplnila kapli svaté Anny, která byla postavena v letech 1775-1776 za podpory majitele panství starohraběte Jana Františka Václava Salm- Reifferscheidta a jeho matky Karoliny z Diettrichsteinu.

 Třináct pozdně barokních výklenkových kaplí z let 1829-1834 tvoří tvar podkovy. Čtrnácté zastavení má podobu samostatně stojící kaple Božího hrobu. Poutní areál byl rozšířen roku 1840 o Getsemanskou zahradu se sochami spících apoštolů, anděla a Krista.

Jižně od křížové cesty stojí kaple svaté Anny. Ke zdejším zajímavostem patřil pramen zázračné vody. pozůstatky studánky jsou mezi skupinou lip při hlavní silnici k Lipové.  K první poválečné opravě staveb došlo roku 1989 zásluhou kněze Františka Opletala. Prozatím poslední rekonstrukcí prošla křížová cesta v roce 2017. Výklenkové kaple restauroval Martin Wagner, autorem obrazů a kovových částí je Karel Holub.

Opravenou křížovou cestu požehnal 2. září 2017 biskup litoměřické diecéze Jan Baxant. Kaple svaté Anny spolu s areálem křížové cesty jsou nemovitou kulturní památkou České republiky. V postní době mezi Velikonocemi zde probíhají pobožnosti křížové cesty. každoročně se tu na svátek svaté Anny ( 26. července), koná tradiční pouť.

Uprostřed křížové cesty postavené do podkovy je Getsemanská zahrada.
se sochami apoštolů Petra, Jakuba, Jana,  anděla a modlícího se Krista.

Sv. Jakub
Sv. Petr
sv. Jan
Kristus
Anděl.


               Před jednotlivými zastaveními jsou vytvořená kamenná modlitební místa.












                 Před jednotlivými zastaveními jsou vytvořená kamenná modlitební místa.

Kaple sv. Anny.  Začalo nám sněžit a tak se  další prohlídky vzdáváme.
Lobendava. Někdo tam zrovna pořádně zatopil...

Sněžilo a my jsme se ještě zastavili u jednoho lomu, To už přišla dokonalá fujavice.
Tak že místo pokračování procházky nás čekala cesta domů...

Náš výlet skončil dřív, než jsme chtěli. 

4 komentáře:

  1. Moc zajímavé místo, které snad zná každý ze školy, protože pokud jsem dávala pozor, tak Lobendava se uvádí jako nejsevernější místo v ČR 👍. My tady nejblíže máme nejvýchodněší cíp republiky, což je Hrčava. Máš to, Jari, hezky popsané a výlet byl určitě přínosný i přes to počasí.
    Šluknovský výběžek si jistě zaslouží propagaci. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani u Lobendavy je vesnička Severní a opravdu je tam nejsevernější bod ČR. Loni v březnu jsme u něj byli.

      Vymazat
  2. Járo, děkuji moc za tyto fotografie a přesné informace. Nejsem věřící, ale mám úctu k víře druhých. A když se dívám na sochy a malby, mám v sobě ztišení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tato místa moc ráda. Jsou to památky, ke kterým je třeba mít úctu. také nepatřím mezi věřící, ale křížové cesty navštěvuji ráda.

      Vymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.