3. 3. 2023

Větrný mlýn Světlík

 

Větrný mlýn se nachází v části Horní Podluží, v nadmořské výšce 500 metrů ve svahu a v sousedství rybníku Světlík, který je součástí přírodní rezervace.

Zděný větrný mlýn byl postaven v roce 1843 téměř uprostřed obce. Byl součástí hospodářství s pekárnou. Provoz byl ukončen v roce 1945. Po odsunutí německých obyvatel v roce 1946 byla okolní stavení zbourána. V objektu byla v roce 1952 provedena rekonstrukce a mlýn byl zprovozněn. V šedesátých letech 20. století byl  již zchátralý objekt prodán skupině osob a mlýn  byl  jen částečně obnoven. V sedmdesátých letech byl mlýn opakovaně vykraden a poničen. Rozsáhlé opravy a rekonstrukce byly provedeny v období 2002 - 2009.

Větrný mlýn je dvoupatrová válcová omítaná zděná stavba holandského typu postavená z kvádrového pískovcového zdiva na kruhovém půdorysu. Obvodové zdivo je staženo dvěma kleštinami nad druhým podlažím s dvěma železnými obručemi na vnější zdi. Nepravidelně prolomená okna v patrech jsou orámována kamenným ostěním a zakončena valeně. Stavba je zakončena plechovou kuželovou otočnou střechou s protilehlými vikýři se sedlovou střechou. Jedním vikýřem prochází vodorovná hřídel s pětilistou litinovou růžicí. Pět lopatkových kol je vyplněno otočnými dřevěnými lamelami, které se nastavovaly pomocí centrálního mechanizmu tvořeného kovanými táhly. Střecha se pohybovala na systému kovových válečků. Uvnitř je dochováno mlecí zařízení o třech složeních.  V přízemí je podlaha sestavená z pískovcových kvádrů. 




2 komentáře:

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.