9. 1. 2022

Ptačí hodinka

 Od pátku 7. ledna do neděle 9. ledna probíhalo sčítání ptactva pod názvem "Ptačí hodinka". Nakonec jsem byla ráda, že jsem se sčítání zúčastnila v sobotu odpoledne, protože večer  někdo na silnici střílel ohňostroj a dnes tu skoro žádní ptáci nebyli.

Máme neděli večer a venku zase někdo střílí, tentokrát dělobuchy. Nesnáším to. Zbytečný rachot, který je k ničemu a chudáci ptáci  a další živočichové venku, kteří se tak dostávají do stresu úplně zbytečně.  

Pár ptáčků  se mi podařilo nafotit, ale raději jsem  moc nefotila, protože pak na krmítko ptáci nepřilétali.

 



Na krmítko přiletělo 8 hýlů z toho 5 samečků ( červené bříško) a 3 samičky (růžovošedé bříško) a pak hlavně sýkory modřinky, těch jsem viděla 5 najednou, sýkory koňadry, kterých jsem také viděla 5 najednou, dále 1 čížek lesní, 1 brhlík lesní, 1 králíček obecný, 1 zvonek zelený, 2 sojky obecné, 2 hrdličky zahradní a na zemi jsem zpozorovala 2  kosy černé  a 1 straku obecnou.  To bylo mé sobotní sčítání.
******
Dnes byli na krmítku jen tři hýlové, pár sýkorek modřinek i koňader, ale neviděla jsem jich nikdy více najednou. Přiletěl i zvonek zelený a jinak pořád někde číhaly sojky. Sojky občas drobné ptáky také loví, pokud mají nedostatek potravy a tak pokud se usadí na stromě jako dnes, tak  jsou drobní ptáci hodně opatrní.