9. 9. 2021

Při západu slunce

 Před západem slunce jsem si vyšla na procházku a pořídila pár fotografií. Sluníčko zapadalo do oparu, tak že fotky tentokrát nejsou nic moc...







Lužické hory






Libochovice

8. září 2021 

Výlet č. 25

Na další výlet jsme se vydali vlakem do Libochovic, kde je zajímavý zámek a také 6 km od města je hrad Házmburk. Na hrad jsme nešli a asi už se tam nepodíváme. Manžel má na cestu z tohoto hradu docela nepříjemné vzpomínky a tak by se mu tam ani nechtělo. 

Libochovický zámek se nachází v malebné a romantické krajině dolního Poohří, vroubené kopci Českého Středohoří, na místě staré gotické tvrze pánů Zajíců z Házmburka. která byla již od roku 1550 uváděna jako pustá.

Na tomto místě nechal Jan Lobkowicz roku 1560 vystavět nejdříve renesanční zámek. Libochovické panství vlastnili Lobkowiczové až do roku 1594. V roce 1613 přešlo do majetku Šternberků. Roku 1661 postihl město i zámek rozsáhlý požár a Václav Vojtěch ze Šternberka v obavách, že finančně obnovu zámku nezvládne, prodal Libochovice r. 1676 Gundakaru z Dittrichsteina, pod jehož dohledem přestavěl italský architekt Antonio Porta,  zámek v mohutné raně barokní sídlo. Posledními majiteli, kteří zasáhli do historie zámku, byli Herbersteinové, na něž zámek přešel sňatkem s nejstarší dcerou Terezou z Dittrichsteinů . Stavba zámku zůstala již bez podstatnějších úprav. Upraveny byly pouze interiéry.  Z nich vyniká především Saturnův sál, jemuž dominuje krb se štukovou výzdobou a postavou velkého boha Saturna.  Zámek zůstal ve vlastnictví rodu Herbersteinů do roku 1945, kdy byl převeden do majetku státu. 

V interiéru zámku jsou dnes prezentovány soubory historického nábytku, obrazů a doplňkových předmětů z období renesance až po 19. a 20. století.

Zámecká zahrada a park je dílem zahradníka Jana Tulipána z roku 1638. Zámek je známý i jako rodiště významného české vědce Jana Evangelisty Purkyně.

Tak že jdeme do parku a na zámek do Libochovic.

Nádvoří před zámkem.


 
Zámecké nádvoří





Sala Terena a krokodýl
Vstup na prohlídkovou trasu.
Nějaké fotky uvnitř jsem pořídila, protože focení je tu povoleno,
 ale bohužel protože se fotí bez blesku a v místnostech je spíše šero i když tu svítí lustry, tak se mi většina fotografií nepovedla.
Tady jsme si nazuli filcové pantofle...
Herní sál


Nádherná je tu stropní výzdoba. 
Špatně fotí, protože jsem byla na prohlídce s více návštěvníky  
a tak jsem si nemohla vybrat ten správný úhel.









Procházka zámkem končí a půjdeme na prohlídku parku.

Od rána nás provázel mlžný opar a nad vodou trochu zůstával.

Detail zábradlí





Vodní plocha u zámku je spojena s řekou Ohře.


Ani tady jsem neodolala a fotila  motýly. Žluťásek čičorečkový.
Dlouhozobka svízelová. Je to takový motýl pohyblivý jako kolibřík.
 Pořád má křídla v pohybu a špatně se fotí.

Kostel Všech svatých




Ohře
Těmto pohledům nelze odolat








Kostel Všech svatých byl zavřený
Ještě ohlédnutí k zámku a cesta na vlak...
Naše návštěva Libochovic skončila, ale vlak  z Prahy na který jsme přestupovali měl zpoždění a v Děčíně nám další vlak na přestup k nám ujel o pouhé 4 minuty.... Nakonec jsme litovali, že jsme si procházku  zámeckými parky neprodloužili, protože další vlak už přijel včas...Ale kdo to mohl vědět...Prostě cestování hromadnou dopravou není vždy bez problémů. I tak se nám výlet líbil. 
Užijte si krásných letních dní, dokud ještě sluníčko hřeje.