19. 11. 2020

Oybin, Německo

20. července 2014
Romantická zřícenina hradu Oybin je jednou z nejvýznamnějších památek Horní Lužice. Stojí na temeni mohutné pískovcové hory (514 m), vystupující asi 120 m nad severním okrajem letoviska Kurort Oybin. Hrad vznikl asi ve 13. století jako strážní stanoviště významné zemské stezky spojující Čechy s Lužicí, ale hradní skála byla osídlena už dávno před tím.
Jisté je, že Žitavsko patřilo od prvních desetiletí 13. století pánům z Zittau a Lipé z českého šlechtického rodu Ronovců.
V letech 1311-1319 hrad rozšířil Jindřich z Lipé, který jej dostal od Jindřicha VII. jako říšské léno za zásluhy volby Jana Lucemburského za českého krále.
Roku 1319 dal Jan Lucemburský hrad s celým Žitavskem do zástavy slezskému vévodovi Jindřichu Javorskému, po jehož smrti roku 1346 Žitavsko opět připadlo českému králi, kterým se stal Karel IV.
Ten začal s přestavbou hradu na reprezentativní sídlo. První stavou vystavěnou v tomto duchu byl císařský palác. V roce 1369 založil Karel IV. na Oybinu  klášter Celestýnů. Během 15 let byl postaven klášterní kostel, který nese známky pražské chrámové školy Petra Parléře. 




















V chrámové lodi zněl reprodukovaný zpěv mnichů. Byl to úchvatný zážitek.



























 

Motýlí dům Johnsdorf

 V květnu 2014 jsme se vydali se synem a vnoučaty do Motýlího domu v německém Johnsdorfu. Počasí nebylo zrovna příjemné a v domě " Schmetterlingshaus" se nám líbilo. 










Nemají tu jen motýly, ale také želvičky, ještěry a mořské akvárium.
Tehdy jsem měla  kompaktní fotoaparát značky  Olympus a všechny  fotografie ladil hodně do zelené barvy. 














   Po tom nešťastném smazání původního blogu, se teď budu snažit vrátit zpět původní příspěvky, pokud dám dohromady fotografie.
Přeji krásné a klidné dny.