1. 8. 2022

České Švýcarsko v roce 2014

 V médiích sledujeme požár v Českém Švýcarsku a tak jsem vytáhla staré fotografie z roku 2014, kdy jsme s rodinou jeli na Meznou Louku, odtud jsme šli na lodičky a pluli Edmundovou a Tichou soutěskou do Hřenska, vystoupali k Pravčické bráně a Gabrielinou stezkou se vrátili na Meznou louku. Lesy jsou teď jedno velké spáleniště a nějaký čas potrvá, než se to zase zazelená. Mluví se o tom, že si příroda poradí. To ano, ale už to nikdy nebude takové, jaké to bylo před lety, kdy se v lesích rozumně hospodařilo a nebyl přemnožený kůrovec, který mnoho porostů zničil. Možná právě kvůli špatnému rozhodování o  "bezzásahovosti" v těchto lesích, to nakonec dopadlo tak špatně...Pokud se vše ponechá na přírodě a vzniknou tam divoké porosty, tak už  tento kus krásné přírody nebude nikdy takový jako byl dřív. Bude trvat dlouhé roky, než vyrostou nové stromy...

Říčka Kamenice








Tento srub prý podle posledních zpráv neshořel.















Gabrielina stezka



 Bude trvat dlouho, než se lesy obnoví. My už se toho asi nedočkáme.


Lodí Do Drážďaň - 5. část

 Návrat.

Cesta zpět je proti proudu a je mnohem pomalejší. zatím co do Drážďan jsme pluli asi čtyři hodiny, cesta zpět proti proudu trvá hodin sedm. Zažili jsme další bouřku, západ slunce a viděli krajinu zase v jiném světle. Cestou zpět jsme si užili ochutnávku vín vinařství Lobkowitz z Roudnice nad Labem, opět jsme si koupili dobrou kávu a k večeři byl vepřový guláš s knedlíkem.

K další bouřce se schylovalo nad Děčínem a protože už nás bolely z těch dřevěných lavic  "sedínky",  tak jsme využili možnost cesty z Hřenska do Děčína autobusem, kde na nás čekal syn Pavel. Přesto jsme byli z této plavby nadšení .

Vyplouváme


Na shledanou Drážďany. Bylo to krátké, ale bylo tu hezky.

Na lodi...
Znovu tři zámky


Hvězdárna









Zámek Pillnitz

Pirna



Kurort Rathen a za námi další bouřka






Bastei nahoře... v jiném světle než dopoledne.


Skalní hrad Altrathen



Opět Königstein






Železniční most - Bad Schandau a západ slunce za Lillienstein




Bad Schandau
Výtah k oboře Ostrau ( Rysí obora)



Rychle se stmívalo a náš výlet pomalu končil. 
Bylo to perfektní a budeme na tuto cestu dlouho vzpomínat.