22. 12. 2020

Dolský mlýn

 24. srpna 2014

Dolský mlýn je jednou z nejstarších dochovaných staveb národního parku České Švýcarsko. Během své bohaté historie zažíval období rozkvětů i pádů. Dnes se těší zájmu historiků a jeho romantická ruina láká stále více turistů.

Nejstarší písemná zmínka o Dolském mlýně pochází ze 16. století. Od roku 1696 až do konfiskace v roce 1946 byl mlýn, s výjimkou let 1727 - 1733 v držení rodiny Pohlů. Současná budova pochází z roku 1727, kdy nahradila starý objekt zničený požárem.

V dnes již neexistujícím domě naproti mlýnu sídlila v 19. století finanční stráž, poté zde byla pekárna a ve 20. století hotel. Za náhonem stojí zbytky palírny vybudované na místě původní stavby zničené povodní v roce 1846.

Poslední obilí se zde semlelo v roce 1931. Poté mlýn už sloužil už jen jako hostinec, který vzkvétal díky své strategické poloze na konečné stanici pramicové trasy Ferdinandovou soutěskou provozované v letech 1881 - 1939.

Po 2. světové válce celý areál postupně chátral. V roce 2000 se stal majetkem správy národního parku České Švýcarsko a o sedm let později byl vyhlášen kulturní památkou. S významnou pomocí dobrovolníků se  dnes daří postupně konzervovat zachovalé části do podoby romantické ruiny.

Objekt využívají často filmaři. Točily se tu například pohádky Pyšná princezna  a  Peklo s princeznou, o čemž svědčí i kresby ve skalních jeskyních, které tu po filmařích zůstaly. Zůstalo tu i mlýnské kolo, ale to odnesla povodeň v roce 2013.

Vyrazili jsme z Jetřichovic.





Hubertova studánka se železitou vodou.
Kamenný most přes Kamenici

Říčka Kamenice - poslední přítok řeky Labe na území České republiky.
Tyto schody u říčky se objevují v mnoha pohádkách



V mlýně
Některé místnosti jsou vytesané do skály sousedící s budovou mlýna

Čmáranice po natáčení filmu Peklo s princeznou, tu zůstaly.
Prostor mezi budovou a místnostmi ve skále.
Vedle mlýna stály další budovy. Postupně je dobrovolníci dávají zase dohromady.
Budova bývalého mlýna. 
V náhonu bylo kolo, které odnesla voda při povodni roku 2013





Konečně bez lidí

















Zpátky v Jetřichovicích


2 komentáře:

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.