3. 12. 2020

Ploskovice

 12. srpna 2014

Cílem našeho výletu byl zámek v Ploskovicích.

Zámek Ploskovice nechala vystavět jako letní rezidenci velkovévodkyně Anna Marie Františka Toskánská v první čtvrtině 18. století. Podle tehdejší zdobné módy v italsko - čínském slohu ho vybavila vším přepychem jako malé Versailles. V polovině 19. století se zámek stal soukromou rezidencí císaře Ferdinanda V. Habsburského. Na jeho výzdobě se velkou měrou podílel jeden z nejlepších českých malířů a dekoratérů 19. století Josef Navrátil.

Podrobnou historii zámku najdete zde:https://www.zamek-ploskovice.cz/cs/o-zamku/historie

Cestou do Ploskovic od nádraží ČD
Počasí se zatím tvářílo všelijak, ale nakonec se ukázalo sluníčko






















4 komentáře:

  1. Františka (po druhém provdání von. Toskana ) byla velmi pobožná a nechala postavit v Mařenicích kostel od významného stavitele Octavio Broggio z Litoměřic. Marie Františka velkovévodkyně Toskánská dala v roce 1704 postavit mariánský sloup za Mařenickou lesovnou. Říká se, že Mařenice si vybrala kněžna jako poutní místo na záchranu katolicismu proti protestantům, ale když poprvé jela od Cvikova a neviděla druhou věž, přeložila poutní místo, nikoliv do Poličky jak je uváděno, ale do Horní Police u České Lípy, která byla rovněž jejím majetkem, a poutní místo je tam dodnes k vidění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta místa znám. Je to od nás kousek. Na starém blogu jsem měla fotky, ale smazáním starého blogu jsem o ně přišla. V Horní Polici mám synovce a znam to tam. Kostel je tam opravený a zámek se opravuje. Jen se tam teď kvůli pandemii nedostaneme, protože Janinka(manželka synovce) pracuje jako vrchní sestra nyni na JIP-covid centra v nemocnici v České Lípě. Tak že je ráda když po celém dni v tom skafandru může doma chodit jen v šatech... a také bychom dost riskovali nákazu. Tak snad až to pomine, tak se tam můžeme vydat i na výlet bez návštěvy příbuzných.

      Vymazat
  2. ahojky Jarka...máš pekné fotky... verím že výlet bol nádherný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to už šest let staré. Obnovuji to, o co jsem o co jsem smazáním původního blogu přišla.

      Vymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.