29. 7. 2022

Neděle 24. července 2022

 O tom, že od rána 24. července hoří v národním parku České Švýcarsko, už ví asi každý. 

Požár vypukl v jinak stále zeleném Malinovém dole, kudy nevede žádná turistická trasa, ale často tam někdo přespává. Jak vznikl tak rozsáhlý požár a hlavně proč,  jsou zatím ve vyšetřování, ale většina z nás si myslí, že se jednalo špatně  uhašené ohniště nebo nebylo uhašené vůbec.

Nedělní ráno, obloha vymetená a za Vlčí horou se objevil mrak...sirény jsem slyšela už při návratu z ranní procházky.

 Při pohledu na tento mrak jsme ještě netušili, že
 HOŘÍ U HŘENSKA V NÁRODNÍM PARKU ČESKÉ ŠVÝCARSKO..
Dým sílil, a odpoledne postupně zahalil  celou oblohu. To se už nedalo otevřít okno.
S houstnoucím dýmem už víme, že je to  hrozné.



Hasiči bojují s ohněm ještě  dnes,  šestý den od vzniku požáru, ale už jej podle posledních zpráv, mají pod kontrolou. 

ZA SVOJI OBĚTAVOST A ODVEDENOU  VYČERPÁVAJÍCÍ PRÁCI HLAVNĚ V TĚCHTO HORKÝCH DNECH, SI VŠICHNI ZASLOUŽÍ OBDIV A VELIKÝ DÍK.

My už si jen přejeme, aby konečně začalo pořádně pršet a hasiči už mohli jít domů k rodinám a pořádně si odpočinout.


12 komentářů:

  1. Je to velké neštěstí Jaruš,také to sleduji v TV a je mi z toho smutno.Snad už se to nebude dále šířit a situace se uklidní.Jak jsem ve zprávách slyšela,snad si příroda pomůže sama a a opět bude dobře.Opravdu si hasiči zaslouží velký obdiv a dík.Přeji klidné a hezké letní dny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to sice zaroste, ale už nebude jako dřív. Chtějí to nechat obnovit samo, ale to není dobré řešení. Kvůli nepořádku v lesích byl ten požár právě tak rozsáhlý. Kdyby se tam dřevo z míst, kam teď lezou hasiči a vlezou!!! uklízelo, tak to nemuselo mít takový rozsah. Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Ahoj Jaruško,je to strašné taky to pořád sleduji.Snad to hasiči a doufám,že dojde déšť uhasí.A nebude se to dál šířit.Ještě jsem tam nebyla a vždycky jsem se tam chtěla jet podívat. Tak snad bude ok hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už to nebude nikdy jako dřív, protože hospodaření v lesích řídí lidé, které to srovnávají s parky v USA. Jen že to je jiná země, jiná rozloha, jiné složení dřevin...nesrovnatelné. A když to dělají lidi, kteří to rozhodují od stolu podle toho, co se naučili z knih a neznají tu praxi, tak je to o ničem a nikdy už to nebude, jaké to bylo dřív než přiletěl kůrovec.

      Vymazat
  3. Nevím proč mi to napsalo anonymní-Romana

    OdpovědětVymazat
  4. Jaruško, dobře, že jsi právě tyto fotky dala na blog. Třeba ještě budou i další. Tak se mi zdá, že já se k té Pravčické bráně, o které jsem nedávno měla dva články, už nedostanu. Přeji, aby se to tam zdařilo, ale i na obnovu spáleniště potřebuje příroda hodně let.
    U nás prší od poledních hodin, takže tam asi déle, se domnívám.
    Měj pěkný víkend. 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji za komentář. My jsme byli v Hřensku se synem v květnu, ale ne Pravčické bráně, kde byly davy lidí, ale šli jsme ke Staré Plynárně směrem na Janov. Tam byly krásné SMÍŠENÉ!!! lesy a velice příjemná cesta. I ty jsou pryč a Janovu dokonce hrozila evakuace. Dokonce jsou tam dva bytové domy v lese. Naštěstí je hasiči uchránili. Tady stále neprší...ani dnes i když se honí mraky. Měj se moc hezky a opatruj se.

      Vymazat
  5. Jaruško, neukázněnost a nezodpovědnost,dodala bych i lidská hloupost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Marti, máš pravdu. Na blogu našeho výběžku tvrdili, že tam popíjela a stanovala parta tří mladých Němců a opékali si tam klobásy. Podle jejich vyjádření byli nejspíš oni původci požáru, ale nelze jim to dokázat. Fotky byly dokonce zveřejněny i v televizi. Do toho Malinového dolu, kde není turistická trasa právě chodili někteří lidé často přespávat...a tam bylo ohnisko požáru.

      Vymazat
  6. Milá Jaruško, hasiče moc obdivuji, zvlášť ty dobrovolné a také piloty. Snad se jim podaří uhasit co nejvíc. Teď zas přijde vedro a déšť skoro žádný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, také ty hasiče obdivuji. Hlavně co všechno musí zvládat vynést nahoru, kam se technika nedostane. Z Pravčické brány dolů mají natažené hadice. Nahoru se vyjet nedá. Museli to vynést...Klobouk dolů.

      Vymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.