27. 9. 2023

Zámek Kratochvíle

 Kratochvíle  je renesanční zámek 2 km severozápadně od města Netolice v okrese Prachatice. Patrová vila byla využívána jako lovecké letní sídlo. Zámek je ve správě Národního památkového ústavu a je veřejně přístupný.

Na místě dnešního zámku původně stával hospodářský dvůr nazývaný Leptáč, který v roce 1569 věnoval Vilém z Rožmberka regentu rožmberského dominia a budovateli jihočeských rybníků Jakubu Krčínovi z Jelčan. Krčín zde postavil nový dvůr, kolem něhož zřídil rozsáhlou loveckou oboru. Takto půvabně položený dvůr se rožmberskému vladaři zalíbil natolik, že ho v roce 1579 směnil s Krčínem za městečko Sedlčany s deseti vesnicemi. Do současné podoby po vzoru italských vil nechal zámek vystavět Vilém z Rožmberka v letech 1583–1589, výstavbou pověřil vlašského stavitele Baldassara Maggiho z Arogna. Reliéfní výzdobu patra vily a zámecké kaple provedl v letech 1588–1589 italský štukatér Antonio Melana. Autorem malířských prací na zámku z roku 1589 je Georg Widman. Petr Vok z Rožmberka prodal zámek v roce 1601 císaři Rudolfu II. Dalšími majiteli zámku byli Eggenbergové a Schwarzenberkové.


 Ještě tu dodávám, že je tam zákaz fotografování a natáčení. Zde je výňatek z návštěvního řádu: 
"Situace Státního zámku Kratochvíle je specifická v tom, že jeho téměř celá prohlídková trasa je založená na prezentaci velmi cenných historických uměleckých předmětů, které nejsou ve vlastnictví Národního památkového ústavu. Tyto předměty byly při tvorbě nové prohlídkové trasy zámku velmi ochotně a kolegiálně zapůjčeny ze sbírek významných státních sbírkotvorných institucí. Užití těchto předmětů je však ve většině případů vázáno podmínkami smluv o výpůjčce, které jasně stanovují, že mimo jiné "vypůjčitel není oprávněn bez konkrétního písemného souhlasu půjčitele fotografovat a filmovat tyto předměty, nebo umožnit fotografování a filmování jinému s výjimkou odůvodněných záběrů pro dokumentační účely." Těmito podmínkami našich smluvních partnerů se cítíme být vázáni. Protože v žádném případě nechceme zavdat příčinu ke vzniku případných sporných situací, rozhodli jsme vztahovat stanovené podmínky užívání vypůjčených předmětů i na naše návštěvníky i při vědomí, že tato opatření nemusí být návštěvní veřejností pozitivně akceptována. 

Všechny exteriéry zámku Kratochvíle jsou Vám naopak k fotografování zcela k dispozici."

8 komentářů:

  1. Fukčarinka - Jaruško, Kratochvíle, to zní zajímavě, tak nějak vznostně a určitě tam byly i krásné pobyty a dnes cíl výletu. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Jižní Čechy jsou krásné. Úžasné vesničky, krásná krajina, rybníky. Jen by to chtělo pobyt na delší čas, ale syn, který nás tam vzal autem, měl jen dva dny dovolené. I tak jsme si to užili. Měj se pěkně.

      Vymazat
  2. Ahoj Jaruško,tak taky jsem tam nebyla určitě je tam hezky.Opravdu zvláštní název

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romanko, tam je opravdu krásně, ani se nemusí na prohlídku zámku a je to zážitek. Měj se pěkně.

      Vymazat
  3. Vskutku zajímavý název zámku! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano je a je tam opravdu krásně, tak že se tam dá i krásně odpočívat.

      Vymazat
  4. Zámek Kratochvíle jsme navštívili náhradou za Hlubokou, kde tehdy bylo "narváno". A protože jsme (už mohu psát v množném čísle ☺) zámecké typy, přítel navrhl návštěvu tohoto zámku, kolem kterého roky jezdil, věděl o něm, ale nikdy tam nebyl. Až se mnou. A nelitovali jsme ani jeden, byli jsme na prohlídce zámku, mám i fotky a zahradu jsme si také, tehdy v horkém létě, také prošli.
    Jo a kupovala jsem i pohlednice, protože kamarádka byla za svobodna Kratochvílová, tak jsem ji tím udělala radost. ☺ Děkuji za to průvodní slovo, to pomůže trochu v historické orientaci a jména tam uvedená jsou známá. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ale focení v zámku je zakázáno. Upozornili nás na to hned v informačním centru při koupi vstupenek. Na prohlídku se musí také vypnout telefon. V zámku jsou umístěny exponáty ze soukromých sbírek a majitelé vydali přísný zákaz focení. Tak nevím. Pokud jsi fotila uvnitř, tak tam muselo být vystaveno něco jiného nebo jsi porušila zákaz. Fotit se smí pouze zámek zvenku a zahrady. Uvnitř ne. Měj se hezky. .

      Vymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.