22. 9. 2023

Zámek Mníšek pod Brdy

Jednalo se menší královský hrad, který byl později označován také jako tvrz. Vymezovala ho obvodová hradba, která obklopovala prostor s přibližným půdorysem kapky, jejíž vrchol se nacházel v prostoru jihozápadního nároží zámku.
Opevněná plocha byla výrazně menší než rozsah dochovaného zámku.
Součástí hradu bývala nejméně jedna věž doložená písemnými prameny a zbořená roku 1425. Z vnitřní zástavby zachytil malý archeologický výzkum jen ve skále vytesaný objekt v jihovýchodním cípu nároží. Ze středověku mohou pocházet také výstupky ve fasádě severního křídla.
První zmínka o hradu v Mníšku pod Brdy pochází z roku 1355 a nachází v nevydaném zákoníku císaře Karla IV. Majestas Carolina. Archeologické nálezy však dokládají jeho existenci již na konci 13. či počátku 14. století. Tehdy pravděpodobně šlo o malý hrádek, který od zbytku města odděloval příkop hradbou. V roce 1487 jej získali Vratislavové z Mitrovic, v jejichž majetku a správě byl po celé 16. století. Nejstarší vyobrazení zámku pochází z roku 1622. V roce 1639 jej vyplenila švédská vojska generála Banéra a následně stavba zchátrala.
V roce 1655 ji od Mitroviců odkoupil zbohatlík a dobrodruh Servác Engel z Engelsflussu, který ji v letech 1656–1672 přestavěl; z barokní tvrze se stala aristokratická rezidence. Ve druhé polovině 18. století za Unwerthů prošel řadou drobných úprav. Po smrti Ignáce Umwertha jej získali Pachtové z Rájova, pro rodinné spory jej ovšem až do roku 1838 spravovali úředníci zemských desk. V roce 1848 navíc vyhořel. V roce 1909 zámek získal Theodorich Kast z Ebelsbergu, který jej v letech 1910–1911 zrekonstruoval. Po první světové válce uvalilo ministerstvo zemědělství na panství Theodora Kasta nucenou správu a správcem byl jmenován Antonín Komperec.
V roce 1945 byl zámek vypleněn a následně i zkonfiskován a o rok později se dostal do správy ministerstva vnitra. Tomu sloužil k ukládání významných a politicky citlivých archivních fondů. V roce 2000 došlo k jeho vyklizení a postoupení Národnímu památkovému ústavu, který jej postupně obnovoval. Rozsáhlá rekonstrukce, trvající do roku 2006 – kdy se areál otevřel veřejnosti – stála více než 100 miliónů korun.
V roce 2018 kastelánka Jana Digrinová oznámila, že zámek zpřístupní vyhlídku v půdních prostorách hodinové věže. Nabídne, kromě výhledu na celou kotlinu Bojovského potoka či náměstí, také prohlídku části hodinového stroje.
Pokud vás zajímají interiéry fotografie najdete zde:
https://www.zamek-mnisek.cz/cs/fotogalerie/6672-interiery

My jsme bohužel na prohlídku čas neměli. Čekala nás ještě dlouhá cesta.

8 komentářů:

  1. Díky za tip na výlet a spoustu zajímavých informací!

    OdpovědětVymazat
  2. Járo, já jsem na prohlídce nebyla, ale naši mladí ano s dětmi na okruhu hraček? Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko ani my jsme se na prohlídku nedostali. Byli jsme tam kolem druhé hodiny odpolední a ještě nás čekala dlouhá cesta na jih.

      Vymazat
  3. Děkuji za ty informace, které nepovažuji za zbytečné. Člověk by měl vědět o místech, která navštěvuje a opět ti Švédové, nejen u nás i tam to "krásně rozjeli". O Mníšku mám průběžné informace, sousedčin syn se rozvedl tady a tam založil novou rodinu, takže to její pendlování za vnoučaty znamená pěknou dálku. Ještě se jí musím zeptat, jestli už byla na zámku, ale jak ji znám, tipuji, že takovými věcmi "neztrácí" čas. My jsme na prohlídkovém okruhu už byli. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani děkuji za komentář. My jsme na prohlídku neměli čas, protože j nás čekala cesta dál do určité hodiny jsme se museli ubytovat. Tak snad příště

      Vymazat
  4. Jaruško zdravím. Na zámku jsem nebyla, podle fotografie vypadá po rekonstrukci hezky. Zajímala by mě prohlídka hodinové věže. Měj se hezky, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já doufám, že se tam ještě někdy podíváme a na prohlídku přece jen dojde. Tentokrát jsme si to šli prohlédnout, aby si syn trochu před další cestou odpočinul od řízení...byli jsme totiž teprve v půli cesty...

      Vymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.