28. 1. 2021

Zákupy

28. 8. 2014

Podle zákupního práva při kolonizaci horských hvozdů vznikla původní osada Zákupy. Městečko leží u říčky Svitávky. Na místě původní gotické tvrze postavil nejvyšší sudí a královský hofmistr Zdislav Berka z Dubé v letech 1458 - 1552 renesanční zámek. V 17. století byl zámek přestavěn na monumentální barokní rezidenci V roce 1805 se zámel dostal do majetku toskánské větve Habsburků. Po pádu Napoleona mělo panství Zákupy připadnout jeho synovi Orlíkovi, císař františek I., Orlíkův dědeček, panství povýšil na velkovévodství a Orlíkovi udělil titul vévoda zákupský. Orlík však panství nikdy nenavštívil, zemřel záhy ve věku 21 let na tuberkulózu v roce 1832. V roce 1848 se majitelem velkolepé rezidence stal sám rakouský císař. Zámek proslul jako letní sídlo panovníka Ferdinanda Dobrotivého. Zámek byl svědkem významných politických událostí. V roce 1876 se zde sešel rakouský císař František Josef I. s ruským  carem Alexandrem II. Po roce 1918 přešel zámek do majetku Československého státu a patří mu dodnes.

Státní zámek nabízí jedinečné soubory vybavení císařských salonů z poloviny 19. století. Jsou zde téměř 160 let staré papírové tapety, lustry, garnýže, závěsy, nábytek s původními potahy. Nevšední stropy jsou malované významným malířem českého romantismu Josefem Navrátilem. Kuriozitou zámku je osobní výtah z roku 1870.





























Fotografie byly pořízeny v roce 2014. Od té doby se toho mohlo mnoho změnit.
Myslím, že bychom si měli návštěvu tohoto místa znovu naplánovat.

6 komentářů:

  1. Jaruško, krásné fotky z nádherného zámku a jeho kouzelného parku. Vidím, že jsi zachytila i Medouška. Náměstí má krásnou kašnu, která je velice fotogenická.
    Měj hezké dny 💓🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko moc děkuji. Jsou to staré fotky. Asi bychom se tam měli znovu jet podívat, jak jen to bude možné.

      Vymazat
  2. Jaruško to jsou krásné fotky, stavby, sochy i ten medvěd super ⚛ ღ☘

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné fotečky Jaruško... ❣️🙋

    OdpovědětVymazat
  4. Tady se mi moc líbilo. Škoda, že ty kaskády nesou přístupné a opravené. A my jsme měli smůlu, protože méďa nebyl doma. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.