9. 7. 2023

Poutní kaple Narození Panny Marie

 Poutní kaple Narození Panny Marie

 je státní kulturní památka v  památkové zóně města Česká Kamenice. Jedná se o vrcholně barokní stavbu kruhového půdorysu

vzniklého v letech 1736 - 1739,  nejspíše z návrhu stavitele Octavia Broggia. O deset let později pak vznikl ambit. Ten má zdi uspořádané do čtverce a v jejich středech stojí portály,  od kterých ke kapli vedou arkádové chodby a nad jižním portálem ční z dálky viditelná zvonice. 
Ve čtyřech rozích ambitu jsou kaple zasvěcené Panně Marii Lurdské,  Svaté rodině, sv. Janu Nepomuckému a Antonínu Paduánskému.
V poslední kapli se nachází původní barokní oltář, ve kterém v místním kostele uložena zázračná milostná soška Panny Marie Kamenické. Vznik poutního místa je spojován s více než stem zázračných skutků Panny Marie Kamenické a provází jej mnoho pověstí. 
*****
Výstavba kaple je svázána s působením čtvrtého děkana P. Jindřicha Ignáce Teigla ( od roku 1706), za jehož úřadu vzrůstalo povědomí o vzácné sošce, která bývala vystavena v pohřební dřevěné kapli na sousedícím městském hřbitově. Páter se také nakazil morem, který Českou Kamenici postihl v letech 1713 - 1714, ale nákazu přežil a z vděčnosti za uzdravení nechal sošce Panny Marie zhotovit velký nový oltář v rokokovém stylu. 
Zázračných uzdravení přibývalo a Teigl začal uvažovat o výstavbě vznešenějšího poutního místa k jejímu uložení.
Podařilo se mu úspěšně rozběhnout sbírku a než roku 1735 zemřel, odevzdal vybranou částku magistrátu, který o rok později položil základní kámen stavby.
Kaple prošla několika úpravami a renovacemi, které zahrnovaly mimo jiné i elektrifikaci, pokrytí střechy měděným plechem, vysázení lipové aleje či pořízení nových varhan. 
Tu nejrozsáhlejší opravu v letech 1883 - 1885 financoval starosta České Kamenice Franz Preidl (1810 - 1889), kdy byla klenba kaple vyzdobena freskami Itala Ferdinanda Brunettiho s výjevy ze života Matky Boží. Zdi získaly štukovou výzdobu a umělý mramor, okna vyplnily vitráže a byla zde vystavěna kaple svatého Františka Xaverského, Preidlova patrona.
Kaple po 2. světové válce dlouho chátrala a rekonstrukce se dočkala
 až v letech 1995 - 1998.
Pohled  z parku Franze Preidla
Zvonice a vstupní portál ke kapli

Kapli zdobí nádherné sochy Johanna Wenzela Fügnera


Kaple sv. Antonína Paduánského



Kaple Svaté rodiny




Morový vozík
Kaple Panny Marie Lurdské
V ambitech je umístěn křížová cesta.
 Jednotlivá zastavení jsou zasklená a nepodařilo se mi je nafotit.

A teď už navštívíme nejcennější kapli Narození Panny Marie Kamenické
U vchodu je pamětní kámen obnovení
Celá kaple je nádherně zdobená freskami
Oltář se zázračnou  soškou Panny Marie Kamenické

Klenba kaple je vyzvobena freskami Itala Ferdinanda Brunettiho.




Doplnění k této fotografii mi poslala paní Jitka Tůmová, 
předsedkyně Spolku pod Studencem.

Nosítka z pod sošky Panny Marie Pomocné, kterou vyřezal z lipového dřeva dědeček pana France Preidla - pan Anton Beutlich, studenecký rychtář (*asi 1782), v usedlosti Richternbauergute v Lísce, kde také před přestěhováním do Studeného vykonával funkci rychtáře; † 1852). Během zimy na přelomu let 1834/1835 si rychtář přivezl domů rozměrný kus lipového kmenu z Jetřichovic (od tzv. Lindenbauer, tedy poblíž lokality “Na bídě“, pozn. Natalie Belisová), z něhož vyřezal sošku Panny Marie s Ježíškem, aby splnil vlastní náboženský slib. Než bylo dílo hotovo, odmítal sochu komukoliv ukázat. O tom, že se myšlenkou zřízení dne díkůvzdání Anton Beutlich zabýval již delší dobu, svědčí fakt, že k tomuto účelu zřídil ve svých 34 letech již roku 1816 nadaci (před 204 lety, pozn.). Jako závazné datum oslav zvolil fundátor den svátku svého křestního patrona Antonína Paduánského, patrona obce Studený - tedy 13. červen. Spolu s několika místními sousedy požádal církevní úřad v České Kamenici o povolení procesí. Úřad vyhověl a 13. 6. 1835 byl tento místní svátek „Dne zaslíbení Panny Marie“ slaven poprvé. Od té doby chodívalo ze Studeného v tento den dopoledne procesí farníků do České Kamenice. Slavnostně přioděná „Beutlichova“ socha madony bývala vyzvednuta a až k poutní kapli ji nesly dívky v bílých šatech a slavnostní průvod se ubíral od domu čp. 45 ve Studeném za znění zvonu, střelby z moždířů a hudby kapely. K tradičnímu zastavení na pouti patřila Mariánská kaple v Tiefen Loch a průvod došel postranní polní cestou až do České Kamenice k památeční Mariánské kapli dostavěné roku 1763, v níž slavnost skončila. Odpoledne se ve Studeném konaly pobožnosti u „Školního kříže“. Řezbář a zakladatel dne díkůvzdání zemřel čtrnáct dnů po konání slavnosti dne 27. 6. 1852 ve věku 70 let; podle pověsti byl zastřelen lupičem Kolannem. Procesní madona byla uchována v jeho domě až do roku 1884, kdy byla přemístěna do budovy školy. Roku 1924 znovu změnila místo svého depozitáře a byla skladována u Franze Wagnera v čp. 1.
Madona bývala čas od času renovována, jak je možné dočíst se z nápisu na reverzu sochy (v překladu): „Vyřezána Antonem Beutlichem ze Studeného čp. 45 roku 1835/ založení slavnosti 13. 6. 1835/ Renovace 1905 Eduardem Vaterem z Rynartic/ Renovace 1929 Ernestem Vaterem z Rynartic“. V tom roce byla socha na náklady obce obdarována i novým oděvem, který ušila paní Antonia Richterová, rozená Seidelová; byla švadlenou a babičkou Margaretty Stelzigové (přezdívali ji "Toffel-Gretel“, pozn.), provdané Berlinové, která zemřela 8. 12. 2017 v Německu. Její maminkou byla manželka sedláka paní Antonia Stelzigová, rozená Richterová, přezdívaná „Tony“ ze statku čp. 11.
Sochu ukryli poslední odcházející obyvatelé Studeného zastoupeni panem Fritzem Eschlerem. Ten vše vzal v zimě roku 1946, snad v lednu a odvezl sochu včetně křišťálových lustrů (které věnoval pan Wagner) do kostela sv. Jakuba v České Kamenici, kde požádali lidé o úschovu těchto pro ně významných nábožensky památek. Několik desetiletí nebylo o poutní sošce nic známo. Až teprve od roku 2006, kdy jsme obdrželi fotografii sošky od pana Rainera Heinricha (vnuka Hermanna Austena, předposledního starosty Studeného, pozn.), jsme začali po úkrytu sošky pátrat. Z obrázku jsem měla velkou radost a ukazovala jsem jej paní Natálii Belisové, již zmiňované autorce knihy „Skalní výklenky a kaple v Českém Švýcarsku“. Ta okamžitě věděla, že tuto Madonu již někde viděla. Její obrázek je v knize s textem, že se možná jedná o poutní Madonu z nějaké okolní obce. Ano, je to ona. Na okamžik jsme se nechaly zavést na scestí a domnívaly jsme se, že na ní byla provedena renovace a v současnosti je v oltáři Kaple Narození Panny Marie v České Kamenici. Jenže vše je jinak. Pan Reiner Heinrich ještě později upřesnil, že pravá soška madony by měla mít na zadní straně vyznačený letopočet svého vzniku. Po dalším pátrání pan děkan P. Karel Jordán Červený našel námi dlouhou hledanou sošku v prostoru půdy kostela sv. Jakuba Většího v České Kamenici. Od roku 1946, kdy zde byla ukryta, je opět objevena. Její šaty byly velmi zaprášené, neměla korunku, také děťátko nemělo žádnou ozdobu hlavy. Ani překrásné ověskové lustry z Kamenického Šenova u sošky nebyly. Jak je patrné, co mělo větší „světskou“ hodnotu si někdo i z kostela sv. Jakuba Většího odnesl a přivlastnil. Ale je to poutní madona studeneckých rodáků, kterou vytesal v roce 1835 jejich tehdejší rychtář Anton Beutlich. Nové ošacení madony zdarma pořídila paní Eva Mervínská společně se švadlenou paní Janovskou z České Kamenice. Od té doby slouží soška opět k náboženským účelům během Mariánských poutí v České Kamenici, které každým druhým rokem navštěvují také rodáci z Českokamenicka. Madona je od té doby trvale uložena na čestném místě v Poutní kapli Panny Marie v České Kamenici.
Sedlák pan Anton Beutlich po přestěhování z Lísky, kde byl rychtářem, zastával tuto významnou funkci také ve Studeném již v roce 1818.
*****
Na zadní části oltáře je obraz Marie Terezie,  kdy za vlády jejího
 syna Josefa II., byl ze sošky odstraněn původní hedvábný šat.


Menší oltáře jsou umístěné i ve vnitřním ambitu kaple

Hlavní oltář je zdobený ze všech stran


Kniha Zázraků






Zdobený vnitřní ambit kaple


Pokud byste se chtěli na návštěvu kaple vypravit, tak je tu otevírací doba:
 od 1. 5. do 30. 9. 
pondělí - neděle od 10:00 - 17:00 hod. s polední přestávkou od 12:30 - 13:30 hod.
Prohlídka je komentovaná s průvodcem, 
vstupné 50,-  Kč, snížené 30,- Kč.

Příště se vydáme do parku Franze Preidla, do města a dál k mlýnkům Brand...
Vím, že fotek je hodně, ale byli jsme tu několikrát, jen kaple byla vždy zavřená, tak jsem si teď focení opravdu užívala.
Bylo hodně návštěvníků a musela jsem se snažit jim vyhýbat a také ostatním návštěvníkům umožnit focení, které je zde povoleno samozřejmě bez použití blesku... 


10 komentářů:

  1. Jari, poutní kaple je moc pěkná, tam to neznám a těžko se tam kvůli dálce dostanu, ale kdo chce, najde si něco podobného. Teď na dovolené jsme byli v poutním kostele ve Křtinách, tam jsem se také s focením "vyřádila", překvapilo mě, že jiní návštěvníci tam moc nefotili. Až na to přijde řada, dám také na blog.
    Mariánská poutní místa jsou u nás rozšířena a hezky jsi to nafotila, ale já hlavně poděkuji za textovou přílohu. Přeji další pěkné výlety. 😊

    OdpovědětVymazat
  2. Jaruško to je opravdu krásná kaple ! Màm taková místa ráda, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherná kaple a krásné místo.Škoda že je tak daleko,ale ráda jsem se s tebou prošla,přeji pěkné léto...

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je nádhera! Připomíná mi to Klokoty.
    Krásný den ☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko moc děkuji. Sever Čech je dost opomíjený, zvláště od Děčína nahoru a při tom je tu tolik krásných míst. Podobně nádherná jei bazilika v Horní Polici. To je také skvost skvostů.

      Vymazat
  5. Jaruško, jak už jsem u tebe psala, byla jsem u této kaple vícekrát a jen jednou uvnitř a byla krásná, to se nám povedla návštěva, když jsem byla s vnučkami v Bnš na dovolené asi před dvěma lety.
    Ráda navštěvuji a klidně i opakovaně podobná místa ( Klokoty a Křtiny také) - patří to do naší země.Proto jsme uvítala tvé foto odtud.
    Hezký večer Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko děkuji. Mě hlavně potěšilo, že jsme konečně natrefili na dny, kdy je kaple přístupná a není otevření součástí nějakých oslav nebo svátků, kdy je tam pak spousta lidí. tak to byl na prohlídku opravdu klid. Přeji Ti krásné dny.

      Vymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.